Hvis du går i stå i skrivningen
At skrive en god opgave er en længere arbejdskrævende proces. Du bør derfor også vide, at det er en helt naturlig del af det at skrive, at man pludselig kan gå i stå undervejs.
Hvis du oplever dette, skal du ikke gå i panik, men i første omgang tage dig en pause og få noget energi andetstedsfra, da denne energi vil kunne bringe dig tilbage på skrivesporet. Det er nemlig sådan at din hjerne arbejder – ”tænker” videre, når du beskæftiger dig med noget andet end at skrive.
Nogle af de mest almindelige årsager til, at skriveprocessen blokerer er, at du kan have ”læst for lidt”, eller du vil have læst ”alt”, før du overhovedet begynder at skrive noget – eller dit fokus for opgaveskrivningen er blevet alt for ”bredt”. Det er derfor vigtigt at få så meget ”struktur” på processen som muligt i før-skrive fasen, så du ikke ender med at ”svømme” alt for meget rundt uden mål og retning, og bruge en masse unødvendig energi på det.
Hvis du for eksempel har ”læst for lidt”, har du kun egne erfaringer at trække på. Har du en fornemmelse af, at du ikke kan få dine tanker ned på skrift, da har du måske ”læst for meget”, og på den måde glemt at finde fokus og benytte dig af de skriveredskaber, der findes i førskrivefasen.
En del skriveblokeringer starter ofte som et rent fagligt eller skriveteknisk problem. Men kommer man ikke videre med det, risikerer man at få et følelsesmæssigt problem oven i. Det at have en skriveblokering skal tages alvorligt.
Et godt råd er derfor: Tal om din udfordring med din omgangskreds og søg hjælp på gymnasiet evt. hos skrivekonsulenten, før det går hen og bliver et alt for uoverskueligt problem.